"Vad är infoprenörskap?"

tisdag 28 oktober 2008


(Originalpost skriven 22. juli 2008)
(Denna post är saxad från en annan blogg som jag startade med en långtidsplan i åtanke, men då jag inte har tid just nu att ge den den sorts startskjuts som den förtjänar så kommer jag blanda in ämnet "infoprenörskap" här på min "huvudblogg". Håll till godo!)

Infoprenörskap är “mikrokapitalism”.

Ni känner säkert till hur fattiga kvinnor i tredje världen får en chans att höja sin livskvalitet och bidra till att bygga ett bättre samhälle genom mikrokrediter. Häromåret gick ju Nobels fredspris till Muhammad Yunus för hans Grameen Bank som pysslar med just detta. Jag hyllar denna utveckling, och tankarna bakom initiativet harmonierar med tankar som har grott inom mig några år nu.

Jag tror på att all förändring måste börja inifrån. Och då menar jag inte “först mig själv, sen hela världen!” utan verkligen som ringar på vattnet. Först mig själv, sedan människor i min närmsta omgivning, och därefter vidare utåt.

I Sverige är inte människor för fattiga på kapital för att uppfylla sina drömmar. Snarare är vi “för fattiga på drömmar för att uppfylla vårt kapital”. Meningslös konsumtion av produkter och media (”big brother-generationen”) vaggar in folket i en apatisk dimma och berövar dem på all handlingskraft, all originalitet, alla kreativa uttryck som skulle kunna komma så många andra till gagn!

Mitt syfte med denna blogg är att inspirera folket/gemene man/den breda marknaden att kristallisera fram - och få en övertygelse på värdet i - sin individuella, unika, inneboende “information”! Alla har kunskaper, färdigheter, intressen som vi har ägnat unikt mycket tid och uppmärksamhet åt att förfina - det må handla om grafisk design, fotografering, andlighet, ekologisk livsstil, modellflygplan, fågelskådning, jonglering, tvspel, mingel, sångröst, personlig utveckling - you name it.

Sedan vill jag visa hur man paketerar denna idé till en nischad produkt eller tjänst, och hur man marknadsför den till en tillräckligt stor marknad för att tjäna en bra peng. “En bra peng” innebär inte miljontals USD i samtliga fall. Det kan vara ett välkommet extratillskott för att täcka några räkningar, men framför allt är det ett bevis, ett kvitto för hur väl man har lyckats uttrycka och sprida sin passion till så många andra som möjligt.

Jag kommer exemplifiera med erfarenheter från mig själv och människor i min omgivning, för att ge konkreta och matnyttiga tips på vägen till alla som vill bli “infoprenörer”. Så småningom kommer jag lansera en konsulttjänst alternativt någon slags info-produkt för att ge ännu mer detaljerad hands-on-hjälp, där jag i tillägg till “grunderna” går igenom avancerade tekniker som serie-infoprenörskap, e-marknadsföring, e-handel, automatisering och annat gott.

Sist men inte minst - jag ser fram emot en dialog med mina läsare och fellow-bloggers. Det finns massor av intressanta bloggare som kommer få frekventa besök i deras kommentarsfält. Det jag skriver kanske väcker din lust att kommentera? Du är varmt välkommen!

Read more...

"Hur man presenterar Sverige för japanska 13-åringar!"

måndag 27 oktober 2008

(Anpassad version av en faktisk presentation som vår grupp på 2 svenskar + en amerikan fick hålla om Sverige, inför ett gäng småkillar och tjejer som kom på besök till vår lektion)

Några basfakta:

1. Det finns ett språk som heter svenska, även fast de flesta av oss råkar prata hyfsad engelska också. Svenska låter såhär... (härma valfri svensk kändis typ som Zlatan, Dr Alban, drottning Silvia) (För japaner i allmänhet består världen av två länder - Japan och USA. Ja, och så Kina då. Att länder i Europa faktiskt har sina respektive språk är en överraskning för många, tro det eller ej...)
2. Sverige har inga isbjörnar, pingviner eller eskimåer. Inte heller är vi särskilt bra på att tillverka klockor eller ost. (Se ovan. Det är iofs inte bara japaner som förväxlar Sverige med Schweiz.)
3. Sverige har mindre än en tiondel av Japans befolkning, på en yta som är runt 1,25 ggr större.
4. Sverige är berömt för sin vackra natur. (Bilder på öppna landskap, åkrar, skog och berg. Hur exotiskt som helst!)
5. Sverige är också känt för sitt generösa välfärdssystem. Här kan alla leva drägligt - åldringar, sjuklingar/handikappade, och folk som bara inte har lust att jobba. (Jag har flera gånger guidat japaner som kommit på studiebesök från olika japanska vårdutbildningar för att inspireras av vårt härliga system. Och när japaner hör att universitetsutbildning är gratis i Sverige får man alltid den typiska "EEEEEEeeeeeeh"-reaktionen.)

"Frågesport":

Vilket är det mest typiskt svenska efternamnet av dessa tre?
Johansson (rätt)
Kilumanga
Hall

(Faktiskt det mest vanliga svenska efternamnet. MEN, det finns också svenskar, riktiga svenskar, som heter Kilumanga, Ibrahimovicz, Hussein, Ogonowski osv. Jämför med Japan där det finns fjärde generationens koreaner, födda och levt hela livet i Japan, som fortfarande inte kan bli japanska medborgare...)

Hur många veckodagar (på engelska och svenska) är döpta efter svenska/nordiska gudar?
2
4 (rätt)
6

(Tuesday - Tyr, onsdag - Oden, torsdag - Tor, fredag - Frej/Freja. )

Vilken av dessa sagofigurer är skapad av en svensk?
Harry Potter
Pippi Långstrump
Doraemon

(Pippi heter "nagakutsushita pippi" på japanska. Författaren Astrid Lindgren är omåttligt folkkär för svenskar, ungefär som en motsvarighet till tecknad film-regissören Hayao Miyazaki i Japan)

Vilken av dessa uppfinningar är svensk?
Glödlampa
Kompass
Dynamit (rätt)

(Alfred Nobel gjorde en förmögenhet som uppfinnare och affärsman, pengar som ligger till grund för nobelpriset - världens mest förnämsta vetenskapliga och humanitära/litterära utmärkelser. Japanerna är tokiga i nobelpriset, särskilt nu när de har fyra pristagare i år.)

Vad är vikingar för något?
En maträtt
En artist
Svenskt krigarfolk och handelsfarande (rätt)

(Viking, eller "baikingu" är faktiskt ett låneord i det japanska språket, men med betydelsen buffé! Kanske är det logiskt på nån omvänd väg, kolla: Engelskan lånar in ordet "smörgåsbord" från svenskan, med bibehållen innebörd. Japanerna kollar på fenomenet buffé/smörgåsbord, och frågar sig "vilka åt det?" Svar: Vikingarna, såklart!)

Read more...

"Sömnlös i Nagoya"

söndag 19 oktober 2008

(Till att börja med, här är länkar till FLER BILDER
Och ännu fler bilder, HÄR)

Ok, här är storyn om min tid i Nagoya, sedan förra bloggposten:

Kortfattad version:

JAG HAR INTE TID ELLER SINNESRO ATT SITTA OCH SKRIVA I MIN BLOGG. Skolan ger oss läxor och små inlämningar varje dag, och just den här veckan har varit provvecka. Pluggandet är egentligen inte jättehårt, men samtidigt har jag ju inte kommit till Japan för att sitta inne vid skrivbordet och mina böcker tolv timmar om dygnet. Så jag lockas iväg av "den mörka sidan" och fastnar i samtal med dorm-kompisarna, klubbaktiviteter (som iofs ger nödvändig fysisk träning) och spontana små shoppingtrippar till stan, eller äventyr på helgerna. Samtidigt har jag såklart dåligt samvete för att jag inte låter er därhemma veta vad jag är med om härborta, så nedan följer en sammanfattning i punktform av diverse händelser/fenomen:

- Gospelparty!

Ok, så det kom ett par kristna japaner till vår dorm och bjöd in folk till "international gospel party" som anordnades i deras lilla kyrka i närheten - och de enda som vågade tacka ja var jag och Amani (en av de två andra svenskarna från SU). Det blev en helt klart trevlig kväll med god mat, roliga nya bekantskaper och små absurditeter... t ex fick vi två sitta på en scen och vara huvudpersoner i en frågesport där resten av gästerna skulle gissa saker om oss såsom "vilken är Niclas japanska favoritmaträtt?". Sen är det ju bara coolt att kunna säga att man har varit med om gospelkonsert på japanska! :)



- Karaoke!

Jag har tappet räkningen, men jag bör vara uppe i typ 8-10 besök på vårt lokala “U-Bou” - karaokestället. Karaoke funkar lite annorlunda mot därhemma, man går inte till karaokebar utan till ”karaokebox” – dvs man hyr ett rum för ett sällskap från två eller fler, sen beställer man in dricka genom en händig telefon på väggen. Nåt som vi har gjort några gånger är att betala för ”nomi-houdai”, dvs allt-du-kan-dricka... för typ 20 kr extra/30 min har man alltså möjlighet att bli riktigt på lyset om man är på sånt humör! Dessutom finns det ett erbjudande på vårt hak om ”long free time” där man får sjunga och dricka fritt HELA NATTEN för lite drygt 200 kr. När vi testade det för några fredagar sen så var vi nästan trettio modiga själar som började runt 19-tiden, och när tiden var ute kl 5 på morgonen kunde jag stoltsera med att vara en av de uthålliga som var kvar, och dessutom inte hade lagt sig på sofforna för en tupplur under sjungandets gång. This is hardcore, don’t try this at home...



- Nagashima Spa Land

För några helger sen var vi ett glatt gäng som åkte från dormen in till Nagoya central, och sen vidare ut med buss en bit från stan för att besöka nöjesparken “Nagashima Spa Land” (det ligger onsen, alltså varma källor, precis i anslutning dit – därav ”Spa” i namnet). Där åkte vi ”Steel Dragon 2000”, en av världens högsta, snabbaste och längsta bergochdalbanor som man fick köa i en timme för, och det var värt väntan båda gångerna! Det fanns en massa andra attraktioner där, jag hörde faktiskt nu i efterhand att NSL visst är Japans näst största nöjespark, bara Tokyo Disneyland är större. Vi prövade på de allra flesta, inklusive ”Free Fall”, Giant Frisbee”, ”White Cyclone” och en sån där flum ride där man iklär sig en plastsäck men ändå blir alldeles nedstänkt. Visst gav alla åkningar bra motion både för mag- och skrikmusklerna, men den läskigaste för min del var pariserhjulet. Utsikten över hela parken och till havet var fantastisk, men höjder gör mig lite nervös...

Vi stannade också till en bra stund framför en gatujonglör inne på området, han hade en grym show-känsla och inte så pjåkiga skills med eld, bollar och käglor samt lite balansbräde-trix, och efter sin 15-20-minutersföreställning håvade han in seriösa cash från åskådarna – inklusive oss. Han tjänade säkert tre-fyra tusen kr, hyfsad timpenning! Men som sagt, han var väldigt underhållande och förtjänade varenda yen. Jag gillade hans formulering när han plockade fram hatten för uppskattningspeng från publiken – ”Snälla, tänk på att jag har metall-allergi, ge mig papperspengar istället!” – den minsta sedeln är 1000 yen, dvs c:a 70 kr...



- Livet på dorm - Nagoya Kouryuu Kaikan!


Som sagt bor jag precis tvärs over gatan till skolans ingång. Vi har inte direkt en jättetajt gemenskap, alla sextio studenter som bor här, men det finns ett kärngäng som brukar hänga i community room och haka med på talrika turer till livsbutiken runt hörnet för studieproviant. (Det är i själva verket en eufemism. Även om vårt närmsta ”Lawson” ligger ett stenkast härifrån så är det en helvetisk backe att gå ner och sen komma tillbaka upp för. Ettt spontant ”Vem följer med till Lawson för dricka/melon pan/chips/ramen?” är det som skiljer pojkarna från männen.)

Jag har också följt med ett gäng partyprissar härifrån, på ett besök till klubben som de frekventerar veckovis. ”ID” heter den, ligger i nöjesdistriktet Sakae, och där dansades det friskt hela natten lång... eller snarare fram till strax före midnatt då sista tunnelbanan går hem.

Arkadhallar (game-center eller ”gee-sen” på japanska) finns lite överallt, den närmaste ligger precis intill U-Bou en tjugo minuters promenad hemifrån. Jag har framförallt tömt mina myntreserver i Street Fighter 4 som är helt fantastiskt roligt... även om jag fortfarande får spö på nolltid när jag blir utmanad av de lokala förmågorna. Häromveckan var vi några kompisar som utmanade varann på ”Taiko no Tatsujin” där man spelar på en traditionell japansk trumma med två trumstockar. Där gick det mycket bättre för mig, kanske tack vare en kombination av riktigt trumspelande och otaliga timmars övning på Guitar Hero därhemma?

På tal om Guitar Hero så har vi ÄNTLIGEN fått det till dormen! Kelly från Skottland jobbar frilans som speljournalist, så hon har fått köpa in det till sig – och för användning i vårt gemensamma community room – för ”professionell utvärdering av västerländska musikspel på den japanska marknaden”. Sa jag att jag inte hade tillräckligt mycket tid för allt? Det har aldrig varit så sant som nu...

- Nobelpriset!

Det pågår något av en nobelyra i Japan just nu, och framförallt i Nagoya. Tre av de fyra japanska nobelpristagarna i år (kemi och fysik) har nämligen tidigare forskat på den här stadens mest prestigefyllda lärosäte, Nagoya University. NU råkar dessutom ligga bara ett stenkast ifrån Nanzan där jag går, så lokalpatriotismen känner inga höjder. Efter att ha läst nyheten häromveckan gick jag runt och sa ”grattis till nobelpriset” till alla japaner jag pratade med, till stor förnöjsamhet. En bonus i sammanhanget, för mig, är att jag har en kul anekdot att berätta om hur jag mötte en av de senaste japanska nobelpristagarna Shirakawa genom mitt jobb för Sweden-Japan Foundation för maaaassa år sen. 2000, för att vara mer specifik. Den lilla storyn har gett upphov till många ”Waaaaaaaah” och storögda miner från japanerna. Måste älska deras tendens till överdrivna uttryck för just imponering! (Imponerande? Imponans?)

- Festivalbesök i Arimatsu!

För ett par helger sen skulle jag besöka en gammaldags stad för att kolla in deras lokala höstfestival. Jag var medbjuden av en annan utbytesstudent och hennes värdfamilj, och vi tog en halvtimmes biltur för att komma till Arimatsu. Tyvärr regnade det just den förmiddagen, och när vi kom dit möttes vi av beskedet att festivalen var ”inställd” – dvs vi skulle inte få se huvudattraktionen av att bära runt en ”mikoshi”, ett portabelt tempel/altare som låter den lokala gudomen få lite frisk luft och en rundtur kring kvarteret. Det blev dock en väldigt trevlig dag ändå! Den japanska värdfamiljen var härlig, och en lokal förmåga som var på sitt bästa lokalpatriotiska humör guidade oss runt och berättade historiska detaljer om husens arkitektur, vägen som gick genom staden och som hade använts för all trafik mellan Kyoto och Tokyo, och andra små godbitar.

Vi fick också tillfälle att titta på traditionellt hantverk, gamla gummor som satt och bearbetade tyg för en batikliknande färgningsteknik som används bl a på fina kimono. Sedan såg vi en ”karakuri”-föreställning, där mekaniskt styrda dockor till musikackompanjemang helt automatiskt utförde såväl danser som mästerlig kalligrafi – ett slags historiska motsvarigheter till dagens robotar som japanerna är så förtjusta i. Efter ett par timmars guidning och strosande hittade vi till ett traditionellt téhus, med tillhörande zen-inspirerad trädgård och allt. Där tog vi en liten meditativ paus. Vi fick sitta i seiza (alltså på knäna), inmundigades matcha, det traditionella gröna téet som är tjockare i konsistensen än vanligt té, och ”rödbönpastakakor” i en komprimerad version av téceremonin – och en väldigt stämningsfull och genuin atmosfär infann sig för en kort stund innan vi fortsatte vidare med ny själslig stuns i stegen. Vi stannade och turistade en stund till, varefter vi tog en ordentlig ramen-lunch på en restaurang i ett jätte-shoppingkomplex som råkade ligga precis intill, och sen begav vi oss hem igen. Allt som allt blev det en väldigt lyckad utflykt.

- Skolan!

Ja just det, jag är ju faktiskt här i egenskap av student. Hur ser det ut med själva utbildningen då? Varje dag har jag ”Intensive Japanese” på förmiddagen, och på tisdagar, torsdagar och fredagar har jag även eftermiddagslektioner i kurser som inte direkt är av ren språkkaraktär. Det låter kanske inte som mycket, men Intensive Japanese är verkligen intensiv! Jag har inlämningsuppgifter eller läxförhör att plugga inför varje dag, och även om det inte är överdrivet svårt så är det tidskrävande. Jag är glad att jag hamnade i rätt svårighetsnivå för mig, jag känner att jag faktiskt får ut en hel del både när det gäller vokabulär, grammatik och såklart kanji! Vi har tre olika lärare i IJ500 och sitter i ganska små grupper på runt 12 personer, det är amerikaner, kineser, indoneser, thailändare och nån enstaka europé. Det finns en del att anmärka på när det gäller japansk pedagogik i stort, men det lämnar jag till en annan gång.

Två av mina ickespråkkurser är ”seminariekurser” för japaner, och jag är jätteglad att jag är med i båda två! Jag måste erkänna att jag inte hänger med i de vetenskapligt presenterade rapporterna som jag fått höra på sociologikursen ”Japanese Society”, MEN det visade sig att fokus på kursen denna termin är att vi ska ställa upp i en galen japansk tv-show, och nu går det mesta av lektionstiden till förberedelser för denna! Programmet heter Kasou taishou, är väldigt populärt, och har gått två ggr per år i TRETTIO ÅR här. Många av er har säkert sett det mest kända vinnarbidraget ”Matrix pingpong” på youtube? Vår klass ska iaf iscensätta ett nummer med ”natto” som tema. Ja, den där äckliga, urjapanska maträtten som består av ruttna sojabönor... det kommer bestå av galen dans iförda blonda afron, vara helt bisarrt och samtidigt med stor sannolikhet den mest kvintessentiellt japanska erfarenheten jag är med om under dessa fyra månader. I den andra kursen, ”Observation and Analysis of Japanese Language Activities” har vi en mangabok som lärobok, och sitter mest och diskuterar kulturskillnader ur ett japanskt perspektiv. Vår professor Komada är en gemytlig gubbe som är löjligt berest och ”internationaliserad” (japansk term) och har personliga anekdoter om i princip varje del av världen som nämns under lektionerna. På hans initiativ gick hela klassen ut och DRACK härom veckan på traditionell japansk izakaya, och hade hur trevligt som helst!

När jag var i Yokohama för tio år sen så var mitt medlemskap i skolans simklubb en av de mest givande delarna av hela vistelsen – dels på grund av nödvändigheten av att hålla sig i fysisk form när man lever en mer uppmärksamhets- och energikrävande tillvaro än vanligt, dels för det sociala i att ”tillhöra en klubb”, nåt som man här i Japan värderar och prioriterar väldigt högt. Det finns en simbassäng här på campus, och jag har använt den för motionssim ett par gånger, men att gå med i simklubben skulle kräva träning fem dagar i veckan och det har jag helt enkelt inte tid med. Istället har det blivit något som heter ”Soseido”. Soseido är en traditionell japansk kampsport/konst med anor från fyrahundra år tillbaka, och innehåller såväl obeväpnade tekniker (slag, sparkar, kast) som vapentekniker med bl a svärd och stav. När jag först besökte klubben fick jag en ordentlig introduktion och förklaring till tankarna och principerna bakom systemet, och vilka komponenter det bestod av, och jag har försökt vara med på alla tre eller åtminstone två pass per vecka. Jättekul! Och nu igår så hölls det dessutom ett välkomstparty för oss utbytesstudenter (vi är fyra st) som har gått med i klubben. Vi bjöds på en izakaya-kväll med allt som hör till i form av alkohol, god mat och allmän uppsluppenhet.

Gott folk! Det får räcka för denna gång. Nästa inlägg kommer INTE att ta ett par månader att skriva, lovar. Kram så länge!

/Niclas

Read more...

Pieces of inspiration ///Neil Peart, Rush

söndag 14 september 2008

My counterpart --- my foolish heart
A man must learn to rule his tender part
A warming trend --- a gentle friend
A man must build a fortress to defend

A secret face --- a touch of grace
A man must learn to give a little space
A peaceful state --- a submissive trait
A man must learn to gently dominate

/"Animate"

If the future's looking dark
We're the ones who have to shine
If there's no one in control
We're the ones who draw the line
Though we live in trying times
We're the ones who have to try
Though we know that time has wings
We're the ones who have to fly...

/"Everyday Glory"

Det far racka for den har stunden.
/Niclas

Read more...

Bilder fran forsta veckan i Nagoya!

fredag 12 september 2008

Hoppas detta funkar... kika in har om du inte redan ar min kontakt pa facebook:

http://www.new.facebook.com/album.php?aid=51168&l=5b2c8&id=593682410

Har under finns ett inlagg med lite "forklarande text"! Sammanfattningsvis kan jag saga att jag har det hur bra som helst harborta :) Trots att skolan borjade i onsdags och bilderna i lanken ovan kanske inte ar representativa for min generella tillvaro de narmsta manaderna... :)

Read more...

"Nagoya Nanzan University, ankomst och de forsta dagarna"

Gott folk, jag lever!! (detta inlagg, liksom kommande poster om min vistelse i Japan, kommer funka litegrann som en resdagbok. Kanske mest for folk som redan kanner mig, men alla som ar nyfikna pa en gaijins upplevelser i Japan ar valkomna att ta del av dem!)

For 10 dagar sedan landade jag i geishornas och samurajernas Japan! Eller kanske snarare "sensommarvarmens (kanns som minst 40 grader nar det gassar pa, men mest av allt ar det ju pa grund av hog luftfuktighet) och de skonsjungande japanernas (klart att jag har hunnit med karaoke redan, vad trodde ni?) Japan"...

Jag vet att det finns massor som ni ar nyfikna pa dar hemma. Hur bor jag, hur ar manniskorna, skolan, maten... sa - nu kor vi kor vi!

Efter en flygresa via London-Tokyo (som tack vare tre filmer och en pocketdeckare inte kandes sarskilt lang. Dessutom fick jag en magnifik vy over berget Fuji mellan Tokyo-Nagoya!!) blev jag upphamtad pa Nagoya flygplats av Ryohei, min "rumsgranne" och Rumi, en annan av vara japanska dormitory-kamrater. Vi plockade upp fyra andra inkommande studenter, och gav oss ivag i taxibuss in till stan och min bostad for de kommande fyra manaderna - studentboendet "Nagoya Koryu Kaikan", ett festligt stalle dar drygt 50 studenter samsas indelade i lagenheter med 3-4 pers i varje, varav en Japan. Eller festligt och festligt, det maste egentligen vara tyst efter kl 23... fast det brukar horas hyfsat hogljutt umgange aven efter den tiden! Inte for att det hindrar mig fran att sova gott efter de langa dagarna har dock, bade plugg och nojen haller mig tillrackligt upptagen for att stupa i sang! Nagot av det basta med Nagoya Koryu Kaikan ar att det ligger bokstavligt talat precis utanfor portarna till skolan!

En rolig parentes: Jag horde att det har varit regelratta uttagningar/tester/"auditioner" har for de studenter pa Nanzan som ville bo pa Nagoya Koryu Kaikan tillsammans med oss utlanningar. Det ar visst ett valdigt hedersuppdrag, och de har fatt konkurrera med manga andra sokande for att fa sin plats. Ratt coolt!

De forsta dagarna bestod av "orientation" dar vi 150-talet nya utbytesstudenter for denna termin, i sann japansk anda introducerades pa ett ytterst korrekt, formellt och organiserat vis till skolans system, scheman osv. Vi fick hora invigningstal, gora diagnostiska tester for att bestamma var befintliga japanska-kunskaper, ledas genom hur man oppnar bankkonto, hela paketet. Allt gick extremt smidigt, som vantat. De kan det dar med planering och organisation, de dar japanerna!

Pa kvallarna var vi ut en hel del och hade kul med vara japanska ledsagare. Min ANDRA kvall var jag pa karaoke forsta gangen, och under resten av min forsta vecka hann jag med tva rundor till. Ingen forvaning for er som kanner mig, kanske... :) (se bilder i foregaende inlaggs lank!) Annat som har hunnits med ar en engelsk pub (!) som heter The Hub och ligger i Sakae, nojesdistriktet/downtown i Nagoya, ett par besok pa en spelhall dar jag provade nya coola Street Fighter 4 (och raskt blev utmanad och forodmjukad av en av de lokala hjaltarna som antagligen har bott vid just den dar spelmaskinen i ett par manader sen det kom ut har...)

Undervisningen borjade i onsdags. Jag har placerat mig i nast hogsta nivan pa japanska efter att min kanjikunskap var otillracklig for den allra hogsta nivan... fine by me, vi far tillrackligt med laxor och sma forhor att plugga infor som det ar nu, sa det har ar antagligen det optimala for mig om jag ska hinna med bade skola och de nodvandiga nojesforstroelserna. Nasta vecka ska jag kolla in skolans aktivitetsklubbar! Det finns bade sporter och rena sociala grejer, kanske blir det en termins aikido?

Litegrann om maten da... trots att vi har kok i lagenheten ater man sa billigt ute (4-1000 yen, motsvarande 24-60 SEK!) att jag knappt har lagat mat hemma. Jag at fantastiska ramen-nudlar tillsammans med gyoza och kott/gronsaker pa en kinesisk restaurang igar, sen har jag saklart atit sushi, tonkatsu, tempura, och mycket annat gott... jag ser fram emot att utforska annu mer av utbudet haromkring!

Det far racka for denna gang... i nasta inlagg tanker jag formulera och sammanfatta bakgrunden till mitt Japan-intresse, tidigare erfarenheter och varfor jag egentligen har valt att ta mig hit for en relativt lang period igen, tio ar efter min senaste sejour. Tills dess halsar jag sa hjartligt till alla er darhemma, kramar och pussar pa er! Skicka garna kommentarer nar ni hittar hit...

//Niclas J

Read more...

"Hur du börjar tjäna pengar på nätet! Eller utanför..."

tisdag 29 juli 2008

Jag har lovat att berätta lite om "mina lukrativa projekt" i denna blogg. Detta kommer ske i korta rapporter när projekten startas upp eller når olika milstolpar.

Här kommer en presentation av två projekt som jag har startat upp samtidigt som denna blogg:

1. Infoprenorskap.se - Detta är en passionerad satsning! Bakom Infoprenorskap.se ligger en vision om att du (och alla andra) ska kunna ta dina unika färdigheter, erfarenheter och kunskaper och föra ut dem till en mottaglig marknad och tjäna pengar på det du brinner för - och en sådan utveckling vill jag hjälpa till med genom denna blogg! Ni kan vänta er mycket inspiration, konkreta idéer och praktiska tips från både mig personligen och andra infoprenörer som jag kommer presentera.

2. AllaKanJonglera.se - Jag upptäckte hur kul det var med jonglering för över tio år sedan. Men det är inte bara roligt, utan forskning har bevisat att jonglering också främjar utveckling i hjärnan - ökad kreativitet, förbättrad motorik och inlärning, utvecklad visuell förmåga - och dessa fördelar tänker jag sälja in till företag som letar efter roliga och enkla team-aktiviteter! Först och främst vill jag dock skapa en sajt som bjuder på nyttig information, så här kommer ni kunna hitta forskningsresultat, mina egna artiklar och länkar till annan intressant läsning om jonglering. (För stunden har jag dock lite problem med att få mina egna länkar att fungera, finns det nån därute med erfarenhet av wordpress som CMS för statiska sajter, som kan kika in och hjälpa till?)

Jag vill passa på att nämna några olika bloggar och sajter för dig som delar mitt intresse av att tjäna pengar. Kolla absolut in dessa!

Dan om e-handel - kunnig och framgångsrik kille, och generös! Han delar t ex med sig av gratis affärsidéer vid förfrågan :)

Brave People - case studys i livsstilsrevolutionära metoder - David är inte rädd för att själv genomföra vågade experiment för att uppnå häpnadsväckande resultat. Tänka utanför boxen = självklar del i en infoprenörs repertoar!

disruptive - making millions and making change - även här delas det friskt med sig av gratis affärsidéer. Hm, börjar vi skönja ett mönster?

Företagande.se - artiklar, tips, guider om försäljning, starta och driva företag, copywriting mm. En guldgruva till resurs, kolla in!

Hur jag blev rik - "Jag är inte rik än, men jag kommer bli". Ingen jante-anhängare här precis! :D Denna blogg handlar mer om långsiktigt sparande och investerande än entreprenörskap, men det är ju nödvändigt att veta vad man gör av alla pengar när man väl har jobbat ihop dem...

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Read more...

"Tankar efter The Dark Knight - Den ansiktslösa räddaren"

måndag 28 juli 2008

(Här tänkte jag sammanfatta, eller i alla fall introducera två tankespår från min upplevelse av The Dark Knight som jag såg i fredags: Först själva titeln, som får en laddad innebörd i filmens slutreplik. Sedan en liten nick till Brave Dave's post med en djupgående diskussion om de mytologiska/arketypiska representationerna av kaos och ordning i filmen... håll till godo!)

När jag sitter i biomörkret med bultande hjärta och knutna nävar i biofåtöljen så bubblar scenernas intensitet in i varenda cell i kroppen - och inlevelsen är som allra störst inte just i actionsekvenserna, utan i de ögonblick då Bruce Wayne ställs inför sina egna principer. De ord som fortsätter att eka i mitt huvud när jag är på väg ut från salongen, och fortfarande nu ett par dagar efteråt, är "ingen hjälte".

Batman är den som skyddar staden, rensar ut smutset och gör tillvaron tryggare - men utan att ta på sig den skinande rustningen och äran som följer med. Han styrs av något djupare än prestige eller självhävdelsebehov, nämligen sina principer. På det sättet framstår han som en ännu större förebild. Det har ingenting med "ädel självuppoffring" att göra, det är inte en uppoffring att låta sig jagas som en brottsling av lagens väktare - bara en nödvändig konsekvens av hans obändiga beslutsamhet och integritet.

I början av hans karriär som brottsbekämpare har kappan och masken en terapeutisk verkan för Bruce Wayne, som har plågats av insikten om ondskans och orättvisans existens sedan han som barn tvingades bevittna rånmordet på sina båda föräldrar. Han får en tillfredsställelse av att sprida skräck i den undre världen. Detta avhandlades i den förra filmen, Batman Begins. Tre år senare har vi nu en luttrad riddare i skitig rustning, som har växt till en symbol för ett nytt hopp bland folket - och det är en tung börda att bära. Det har gått så långt att han har börjat tänka på hur han skulle kunna rationalisera bort sig själv, hur en ny, bättre symbol skulle kunna lysa upp hoppet ännu starkare i hans frånvaro.

Drivkraften hos Bruce Wayne ligger inte i att vara den som gör jobbet, utan att jobbet ska göras, effekten ska uppnås, visionen ska uppfyllas - oavsett förändringsagent. Hans dröm är inte bara större än honom själv, den inkluderar inte ens hans egen fortlevnad.

Grunden i hans värderingar blir bara starkare i den dagliga kampen mot de motsatta värderingarna hos stadens drägg - och just därför utgör Jokerns plötsliga, kaosartade närvaro i den kriminella sfären ett sånt formidabelt hot mot symbolen och principerna. Jokern är en anarkist och nihilist, en impulsstyrd figur i avsaknad av större personligt syfte än att trakassera Batman genom attentat mot dennes känsliga punkt - de oskyldiga medborgarna i Gotham City.

Jokerns personliga bakgrund är ointressant - på ett metafysiskt plan är han sprungen ur Batman's egna handlingar, som en jungiansk skugga som aldrig försvinner helt. Det är ju delvis tack vare Batman's egen princip att inte döda som Jokern kommer få fortsätta härja, eller åtminstone finnas i bakhuvudet hos den mörka riddaren, som en eventualitet att alltid behöva inkludera i beräkningarna.

Dansen mellan de två representerar inte fullkomligt kaos kontra fullkomlig ordning, utan är mycket mer icke-dualistisk än så. I Jokerns synbara kaos finns en dold struktur - han är trots allt ett brottsligt geni med väl detaljerade planer för att uppnå sina stunder av barnslig njutning. Och i Batman's vision av ordning finns tillräckligt mycket frihet för att kaoset då och då ska kunna tränga igenom. Vad låter det som, om inte en klockren yin-yang-symbolik?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Read more...

"Ett anspråkslöst förslag ämnat till ökad jämställdhet och samhällslönsamhet... och ett passionerat motstånd!"

torsdag 24 juli 2008

Hade en kul, om än kort, nätdiskussion om värnplikt och annat intressant för en tid sen. Inser i efterhand att jag framstår som hyfsat arrogant och provocerande, men hey - vad är en diskussion utan uppbrusade känslor? Jag gillar bara att spela devil's advocate ibland...

OBS, Disclaimer! Jag har inte dragit, och tänker heller inte dra, alla feminister över en kam utifrån en ordväxling som denna. Jag är väl medveten om distinktionen mellan radikal- och liberal-feminism, och det finns starka poänger i båda lägrens resonemang. Så.

Niclas: Fick en tanke efter genus-föreläsning på psy idag. Vad tycker du om manlig värnplikt?
Niclas: Eller rättare sagt, vad skulle du tycka om man balanserade det med kvinnlig "vårdplikt"?
Niclas: :)
Niclas: Eller blir du förolämpad av blotta tanken?
Ung feminist: va.
Ung feminist: var och fixade i köket lite.
Ung feminist: tycker att har man något av det ska det bara vara allmän värnplikt/allmän vårdplikt.
Niclas: såklart, i förlängningen
Ung feminist: ja?
Niclas: undrar egentligen - varför inte? ge alla ett val och sen en mönstring inom ett av områdena
Ung feminist: japp. ska man nu ha det så ska det ju givetvis vara så.
Niclas: istället för som nu alltså, att förtrycka endast männen genom manlig värnplikt
Ung feminist: fast kanske inte ett val, utan man får göra prov och sen bestämmer de vad man är mest lämpad för. annars blir det förmodligen så att kvinnor rör sig till vården och männen bara till värnplikten. såklart.
Ung feminist: och varför tar du upp exemplet att det skulle vara kvinnlig vårdplikt istället för kvinnlig värnplikt..?
Niclas: vadå, ska "de" kvotera istället för att folk ska få välja själva?
Ung feminist: nej nej. men man gör ett test och det man är bäst lämpad för blir det. såklart.
Niclas: tänk om det egentligen i mångt och mycket handlar om samma sorts kompetens för båda då?
Niclas: vem ska avgöra "lämplighet", liksom?
Niclas: vårdbeslutsfattarna kommer såklart tycka att stresstålighet, okänslighet för blod osv passar skitbra i den sektorn, precis som militären för sin sektor...
Ung feminist: passar man lika bra för båda delarna så slumpas det?
Niclas: och sen finns det ju massa jobb som ÄR precis samma i båda - it-tekniker osv?
Niclas: varför är lotteri bättre än val?
Ung feminist: därför att det ter sig så att män rör sig till det som män alltid rört sig till, kanske inte för att de vill, kanske inte medvetet utan bara för att det ÄR så. samma med kvinnor.
Ung feminist: och vill man då sträva efter ett jämställt samhälle där det då exempelvis inte ska vara skämmigt för en man att vilja göra vårdplikt är lotteri bättre.
Niclas: du tror inte att de bästa förändringsagenterna är frivilliga kvinnor i det militära, och frivilliga män i vården, då?
Ung feminist: bäst har inget med kön att göra.
Niclas: nej, men antagligen mer med motivation att göra
Ung feminist: men alltså om det handlar om att man ska få göra vad man VILL så ska man väl inte ha nåt av det?
Niclas: klart, det är också en möjlighet.
Niclas: då ska inte skolplikt heller finnas, alltså?
Ung feminist: skolplikten fyller väl en annan funktion är värnplikten?
Ung feminist: gör den allmänna värnplikten något för oss som land?
Niclas: ur säkerhetssynpunkt, ja. ur flower power-synpunkt, nej
Ung feminist: seriöst, vi har ju typ inga män att ställa upp ifall vi skulle bli anfallna, så nej, vi är inte så jävla säker. vi skulle ju typ kunna hålla våra gränser i några timmar.
Niclas: aha... så om det finns ett troligt övertag är det ingen idé att försvara sig?
Niclas: ner med alla kurser i kvinnligt självförsvar isåfall.
Niclas: män är ju ändå fysiskt starkare?
Ung feminist: nej.
Ung feminist: det är inte samma sak.
Niclas: jag vet. det var en liknelse
Ung feminist: ja, men det hör inte ihop.
Niclas: jaså? hör inte känslan av säkerhet ihop med vetskapen om att man har åtminstone något att sätta emot?
Niclas: Nu är jag inte pro-militär, jag har inte heller gjort lumpen.
Ung feminist: men eftersom vi redan vet att vi inte håller hjälper inte det faktum att vi har "nåt" att sätta emot?
Niclas: Skulle antagligen hellre ha valt "vård/skola/omsorg-plikt" om det fanns ett sånt val.
Niclas: Liksom VISSA kvinnor hellre skulle ha valt militärtjänstgöring hellre än "vård/skola/omsorg", om de nu tvingades inför det valet.
Niclas: Men ur båda lägrens synpunkt tror jag INTE att man gärna skulle se att folk som egentligen ville göra det ena tvingades till det andra. Omotiverad personal har de liksom redan nog av.
Ung feminist: men det är ju en patetisk kategori, likväl som värnplikten. slå ihop skiten till vård/skola/omsorg/värnplikt och låt ALLA göra det om det nu tvunget ska vara något som finns..
Niclas: Visst skulle det finnas de som vägrade att välja, kanske. Men då skulle lotteri vara en nödvändig lösning bara i deras fall.
Niclas: Vad är en patetisk kategori?
Ung feminist: för jag utgår att diskussionen tog sin början i att det är patetiskt att bara förtrycka män med värnplikt? och vad skulle då göra saken bättre att man lägger in en plikt som är det som kvinnor traditionellst sysslar med?
Niclas: Och vad tycker du isåfall om kvinnor som väljer att göra militärtjänstgöring idag?
Ung feminist: jag tycker ingenting. det är upp till var och en.
Niclas: Ähum... båda sektorerna är kostnader för staten (folket), och de kostnaderna skulle subventioneras/minskas om det kom in mer billig arbetskraft i form av nystudentexaminerade 18-åringar. Dvs, vården och det gänget skulle avlastas och kunna göra ett effektivare jobb.
Niclas: Du är inte så upprörd över den nuvarande situationen med manlig värnplikt va? Killar har det ganska knapert under det året, vet du...
Ung feminist: ja, men varför lägga det som en motpol till det traditionellt traditionellt manliga? slå ihop det till en tjänstgöring, låt alla göra. där har du din jämställdhet.
Niclas: Det var ju det jag sa, OCH att man skulle ha ett val. DU började prata kvotering.
Ung feminist: med tanke på att de flesta killar som gör lumpen faktiskt vill, eftersom det nästintill bara är att säga att man inte vill, tycker jag inte att det är SÅ upprörande. det är jävligt fånigt och puckat, visst. men numera ganska frivilligt för vem som helst.
Ung feminist: nej!
Ung feminist: det sa du inte. du sa vi ska ha två grejer. jag säger: vård/skola/omsorg/värnplikt i ett.
Niclas: Ähum... om man nu får välja så BLIR effekten att det är en grej.
Ung feminist: nej.
Niclas: Däremot kommer den administrativa apparaten däromkring inte att smälta ihop i det första taget.
Ung feminist: effekten blir att det skapas traditioner att bögar ska välja det ena, kvinnor det andra, män nånting, flator nånting, svarta nånting, asiater nånting för att det skapas traditioner. ska ALLA göra samma blir det inte så.
Niclas: "Numera ganska frivilligt för vem som helst"? Så det gör inget att lagen ser ut som den gör? Typ likadant som när Sverige skickar bögar tillbaka till Iran bara för att "de kan ju utnyttja lagens kryphål".
Niclas: Vänta nu... skapas det traditioner för att det skapas traditioner..?
Ung feminist: bah. skitsamma, du fattar vad jag menar. spela inte dum.
Ung feminist: jag menar på att det finns större problem än värnplikten eftersom att det är ganska lätt att få slippa om man inte vill?
Niclas: Jag har inte pratat om problem
Niclas: Snarare om möjlighetern
Niclas: att bättra på Sveriges ekonomi, OCH öka jämställdheten.
Ung feminist: ja, men det gör du INTE genom att få folk att välja genom det ena eller det andra.
Ung feminist: det är som att låta barn i skolan välja mellan att pyssla och spela fotboll. tjejerna kommer överlag vilja pyssla och pojkarna kommer vilja spela fotboll.
Ung feminist: för att få det jämställt måste alla göra samma sak.
Niclas: Effekten skulle TROLIGEN bli - fler tjejer till det militära, och samma antal killar som förut, eller marginellt högre. SAMT en massa "nästan gratis" arbetskraft till vården
Ung feminist: "nästan gratis" = kvinnor.
Niclas: Nej.
Ung feminist: jo!
Niclas: Som sagt, jag skulle ingått i den gruppen.
Niclas: Och jag är inte ensam
Ung feminist: ja, du ja. men du representerar ju verkligen hela sveriges befolkning med manligt genus.
Niclas: + att "nästan gratis" = män FINNS JU REDAN, I LUMPEN!!
Niclas: så både män och kvinnor skulle få uppleva "nästan gratis" under ett år, plus att de skulle få arbetserfarenhet.
Ung feminist: ja, och kvinnorna mestadels i vården och männen mestadels inom lumpen vilket inte skulla leda till ökad jämställdhet.
Niclas: jodå. eller snarare, det skulle leda till en ökning i jämställdheten. en förändring i rätt riktning. men det är klart, enligt vissa synsätt är det ju bara genom våldsam revolution som förändring skapas i samhället.
Niclas: det skulle nämligen innebära fler kvinnor än nu, i militären, samt fler män än nu, i vården/omsorg/skola
Ung feminist: nej, det skulle det inte på grund av att vi har vissa sociala strukturer som vi generellt följer. sorgligt men sant. gamla ingrodda könsroller är inget man ba ändrar på för att det helt plötsligt finns ett val.. FÖR DET FINNS DET JU REDAN.


/Här fick vi avbryta pga tidsbrist...//


Så, kära läsare - vad tycker du? *inväntar bålbränningen*

Read more...

En första lägesrapport då...

onsdag 23 juli 2008

Morsning korsning.

Som utlovat kommer jag i varierande grad lämna ut mitt privatliv i denna blogg - här kommer nu min första post av den typen. Mitt högtidliga löfte till er läsare är att jag aldrig kommer posta inlägg med "dagens outfit", kändisspaningar från krogen och liknande dravel. Det finns två miljoner andra bloggar att läsa om det är sånt ni är ute efter.

Istället kommer fokus ligga på mer eller mindre vardagliga händelser i mitt liv - människor jag möter, sammanträffanden, spännande aktiviteter. Typ.

Så, vad är på gång just nu? Nästan allt är fixat inför Japan-resan och vistelsen där nere - bara jag kan fixa transfer från flyplatsen i Tokyo till Nagoya så är jag klappad och klar. Som sagt, första september bär det av. Blandade känslor inför hela grejen... å ena sidan är det en jättechans till ett sjujäkla äventyr att krydda mitt försenade studentliv med - plus att min japanska faktiskt behöver putsas och filas upp igen. Och så all fantastisk mat förstås! Men samtidigt innebär det ett ovälkommet (och fram till så sent som i februari helt oplanerat) avbrott i såväl viktiga relationer som egna projekt. Är det att ställas inför såna här tvångsprioriteringar som är att vara vuxen?

De senaste dagarna har jag ruschat igång det här med att regga domäner, köpa webhotell, kolla olika bloggportaler och tänkt ganska mycket på bizniz rent allmänt. Igår hade jag bjudit hem två goda vänner för fika och lite ömsesidig inspiration, idébollplankande och brainstorming. Först kom Thomas B som jag träffade för länge sen via Shortcut, och vi dryftade NLP (han är en av Sveriges mest erfarna och förmodligen skickliga NLP-utövare), bokplaner, psykoterapi och annat spännande. Efter det satt jag en stund med David och diskuterade spännande nätverksidéer som kan komma att växa fram kring hans bravepeople-initiativ samt andra möjliga samarbeten för framtiden. Att döma av responsen han har fått hittills på sin blogg verkar han vara på god väg mot en fin profilering i blogg-Sverige!

På fredag ska jag se The Dark Knight. Som fan av serier i allmänhet och "den mörkare sortens serier" i synnerhet ser jag verkligen fram emot filmen som har seglat in på imdb's förstaplats rekordsnabbt och slagit alla sorters biljettrekord! Kan nog komma en minirecension efter det.

Och på lördag blir det kajaktur i Brunnsviken med min Maria + kompisar. Bara det fina sommarvädret håller i sig!

Read more...

"Hur jag har lyckats hålla mig osynlig på nätet i tio år - och hur du också kan lyckas!"

tisdag 22 juli 2008

Hej, jag heter Niclas och jag är en nybliven bloggare. Ni bevittnar alltså min första riktiga bloggpost någonsin, och jag måste erkänna att det känns lite nervöst. Go easy on me...

Förresten, stort tack till min gode vän David (www.bravepeople.se) som har varit en stor inspiration och hjälpt mig att få ändan ur vagnen!

Jag bor på Gärdet i Stockholm, är 28 år och njuter just nu i fulla drag av mitt första sommarlov på tio år! Började studera japanska på Stockholms Universitet förra hösten, och nu under våren har jag lyckats kombinera japanskan med psykologi på samma lärosäte. Efter en bred erfarenhet av jobb inom allehanda områden trivs jag väldigt bra i "skolbänken" igen!

I många år har jag använt webben för att nätverka. Genom communities och forum har jag kommit i kontakt med många intressanta grupperingar av givande kontakter, lärt mig mycket och landat ett och annat nytt jobb eller uppdrag. Jag har t o m lanserat mig själv som "mingel-expert" (när jag var med gänget på www.allakanmingla.se) och haft kurser och föreläsningar om bl a personligt varumärke. Men jag har aldrig gjort mig besväret att bygga min image på nätet på ett ordentligt sätt, genom egna sajter på egna domäner, eller ens bloggar. Det är ett misstag som jag ämnar rätta till från och med nu.

Japp, det här är alltså mina första steg in i bloggosfären. Jag ser fram emot att skriva hyfsat regelbundet inom tre huvudkategorier:

1. "Betraktelser" - personliga reflektioner och kommentarer till nyheter, filosofi, litteratur, politik, andlighet... allt jag finner tänkvärt, helt enkelt.

2. "Projekt" - här kommer korta hänvisningar till vilka pengaindrivande projekt jag pysslar med, inklusive externa länkar till mina andra sajter/bloggar. Om du, som jag, ser dig som en entreprenör/innovatör/initiativ- och idérik person kommer du nog gilla detta!

3. "Händelser" - typ dagboksinlägg. Kan bli intressant framförallt för er som redan känner mig, och kanske för er som vill läsa om hur det är att bo i Japan? (Hint! Jag kommer nämligen befinna mig i eller omkring Nagoya mellan 1 sept - 4 jan för att plugga språket... :))

Som den där flintisen brukar säga - häng med! (Kudos till den som minns vem jag refererar till, svara i kommentarerna!)

Read more...