"Hur man presenterar Sverige för japanska 13-åringar!"

måndag 27 oktober 2008

(Anpassad version av en faktisk presentation som vår grupp på 2 svenskar + en amerikan fick hålla om Sverige, inför ett gäng småkillar och tjejer som kom på besök till vår lektion)

Några basfakta:

1. Det finns ett språk som heter svenska, även fast de flesta av oss råkar prata hyfsad engelska också. Svenska låter såhär... (härma valfri svensk kändis typ som Zlatan, Dr Alban, drottning Silvia) (För japaner i allmänhet består världen av två länder - Japan och USA. Ja, och så Kina då. Att länder i Europa faktiskt har sina respektive språk är en överraskning för många, tro det eller ej...)
2. Sverige har inga isbjörnar, pingviner eller eskimåer. Inte heller är vi särskilt bra på att tillverka klockor eller ost. (Se ovan. Det är iofs inte bara japaner som förväxlar Sverige med Schweiz.)
3. Sverige har mindre än en tiondel av Japans befolkning, på en yta som är runt 1,25 ggr större.
4. Sverige är berömt för sin vackra natur. (Bilder på öppna landskap, åkrar, skog och berg. Hur exotiskt som helst!)
5. Sverige är också känt för sitt generösa välfärdssystem. Här kan alla leva drägligt - åldringar, sjuklingar/handikappade, och folk som bara inte har lust att jobba. (Jag har flera gånger guidat japaner som kommit på studiebesök från olika japanska vårdutbildningar för att inspireras av vårt härliga system. Och när japaner hör att universitetsutbildning är gratis i Sverige får man alltid den typiska "EEEEEEeeeeeeh"-reaktionen.)

"Frågesport":

Vilket är det mest typiskt svenska efternamnet av dessa tre?
Johansson (rätt)
Kilumanga
Hall

(Faktiskt det mest vanliga svenska efternamnet. MEN, det finns också svenskar, riktiga svenskar, som heter Kilumanga, Ibrahimovicz, Hussein, Ogonowski osv. Jämför med Japan där det finns fjärde generationens koreaner, födda och levt hela livet i Japan, som fortfarande inte kan bli japanska medborgare...)

Hur många veckodagar (på engelska och svenska) är döpta efter svenska/nordiska gudar?
2
4 (rätt)
6

(Tuesday - Tyr, onsdag - Oden, torsdag - Tor, fredag - Frej/Freja. )

Vilken av dessa sagofigurer är skapad av en svensk?
Harry Potter
Pippi Långstrump
Doraemon

(Pippi heter "nagakutsushita pippi" på japanska. Författaren Astrid Lindgren är omåttligt folkkär för svenskar, ungefär som en motsvarighet till tecknad film-regissören Hayao Miyazaki i Japan)

Vilken av dessa uppfinningar är svensk?
Glödlampa
Kompass
Dynamit (rätt)

(Alfred Nobel gjorde en förmögenhet som uppfinnare och affärsman, pengar som ligger till grund för nobelpriset - världens mest förnämsta vetenskapliga och humanitära/litterära utmärkelser. Japanerna är tokiga i nobelpriset, särskilt nu när de har fyra pristagare i år.)

Vad är vikingar för något?
En maträtt
En artist
Svenskt krigarfolk och handelsfarande (rätt)

(Viking, eller "baikingu" är faktiskt ett låneord i det japanska språket, men med betydelsen buffé! Kanske är det logiskt på nån omvänd väg, kolla: Engelskan lånar in ordet "smörgåsbord" från svenskan, med bibehållen innebörd. Japanerna kollar på fenomenet buffé/smörgåsbord, och frågar sig "vilka åt det?" Svar: Vikingarna, såklart!)

blog comments powered by Disqus