"7 steg till ökad kreativitet, effektivitet och harmoni!" del 1/2

måndag 8 juni 2009


Gott folk! Som en del av er redan vet så är jag intresserad av jonglering, och jag gillar dessutom att lära andra denna ädla konst. Nu tänkte jag ge mig på att ge en instruktion i textform och samtidigt försöka förmedla några av de extra insikter som jag gillar att dela med mig av under mina professionella allakanjonglera-workshoppar. Hoppas denna post kan väcka er lust att plocka upp och leka med några bollar!

Steg 1: Förberedelse. Vad behöver du för att lära dig jonglera? Jo, du börjar med tre st kastvänliga föremål - bollar passar bra, tygnäsdukar har jag hört ska vara aningen lättare men av skäl som kommer framgå så är min enda rekommendation en riktig uppsättning jongleringsbollar. När du har dessa samt tillräckligt med utrymme för att inte riskera att ha sönder dyrbara vaser eller annat krossbart (ut i solen med dig, det är ju sommar!) så är du nästan redo att köra igång. Börja skaka av dig i kroppen bara, kanske stretcha lite, och var beredd på att detta är en fysisk aktivitet! Många har träningsvärk i rygg och ben efteråt, många tappade och upplockade bollar blir det...

Steg 2: Målsättning. Vad ÄR jonglering? När kan du jonglera, och hur vet du att du kan det? Vad man än ger sig på så behöver man veta vari uppgiften består. Jag tänker definiera jonglering som det berömda trebollsmönstret där händerna rör sig i cirklar "inifrån och ut" och bollarnas bana går i en liggande åtta. Ser du detta framför dig? (Slå upp en youtube-video på "3 ball cascade" annars!) Härifrån finns det några poänger att uppmärksamma och lägga i bakhuvudet. Det första är att jonglering är symmetriskt - Du kommer behöva göra exakt samma sak med båda händer. Det andra är att om man kör detta mönster i slow motion så är det bara EN boll i luften i taget - tvärtemot vad det där slitna uttrycket säger. Det tredje är att den övre halvan av "åttan" är bollarnas bana i luften, och den undre halvan är bollarnas bana i dina händer - vilket kan översättas till att du kommer fånga bollarna på utsidan, skyffla bollen inåt och kasta i mitten av mönstret, till motstående utsida (förstår du nu varför det vore lättare om jag kan demonstrerade detta samtidigt? :)). Då kör vi igång!

Steg 3: En boll och visualisering. Du kommer öva denna nyttiga färdighet genom varje steg i jongleringen, och vi börjar med att kasta bollen från hand till hand ungefär i huvudhöjd - alltså lite ovanför ögonhöjd. Här kan du öva på att se bågen framför dig, bollens bana i luften så som du vill att den ska åka - fokusera din blick på något en bit bort och låt händerna göra jobbet automatiskt att kasta bollen fram och tillbaka, så perfekt in i den där visualiserade bågen som möjligt. Observera var/när bollen når sin högsta punkt - det är viktigt! Håll armbågarna intill kroppen, rör underarmarna följsamt så de kastar och fångar bollen mjukt. Försök att få samma känsla i kastet med din svaga hand (vänster för de flesta) som i din starka - du kan även pröva att kasta bollen i en hand, rakt uppåt. Visualisera då ett rakt streck och precis den punkt du vill att bollen ska nå upp till varje gång, och öva mer med din svaga hand än din starka.

Steg 4: Två bollar, ett byte! Nu blir det knepigt. Fixar du detta moment på båda sidor så behärskar du redan alla komponenter som behövs för trebollsjonglering, så var beredd på att nöta en stund... Vi börjar med en boll i varje hand. Kasta en boll i den där bågen du har övat på, och när bollen har nått sin högsta punkt och är på väg till den andra handen... DÅ "skopar" du med hand 2 och kastar den andra bollen lika högt som den första men på insidan av bågen, och sen fångar du den första bollen. Detta går mycket bättre om du säger högt "kasta, kasta" vid kasten. Din kropp kommer automatiskt att felkorrigera om du bara kan se mönstret och känna rytmen i kroppen innan du kastar - det är vanligt att man antingen kastar den andra bollen alldeles för tidigt, eller alldeles för lågt, eller båda delarna, och dessutom att man missar att fånga den ena eller den andra, och att du därtill blir frustrerad för att kroppen inte gör som du säger åt den att göra. Ta det lugnt, det handlar om motorisk inlärning som måste få ta sin tid! Öva lika mycket på båda sidor tills du får in en jämn rytm av "kast - kast - fångst" där det andra "kast" egentligen är "kast/fångst" samtidigt!

Detta får räcka för den här gången - för att bli duktig på jonglering kan det alltid vara bra att gå tillbaka till dessa grundmoment och bli löjligt skicklig på dem. Fler övningar samt hur du "knyter ihop säcken" kommer i nästa inlägg!

//Niclas

blog comments powered by Disqus