God jul jorden! Klimatklappen får komma från folket och inte ledarna...

söndag 20 december 2009

Jag har inte följt förhandlingarna under COP15 särskilt nära, men i fredags var jag och hälsade på i Köpenhamn där jag träffade ungdomar från en college-delegation från USA. De var ganska nedslagna över vad som uppfattades som ett antiklimax - inget nytt betydelsefullt avtal a la kyotoavtalet hade kunnat slutas, och för mig står det klart att vi inte kan lita på politikerna för att rädda världen åt oss.


Mitt företag Bar-deli och jag personligen är involverade i ett projekt där vi hjälper till rent konkret med de problem som finns runtomkring oss. Ni kommer säkert få höra mer om det från mig längre fram, men som ett första upprop till handling skulle jag vilja saxa in min vän och mentor Lennart Göthes ord från hans blogg. Här har han formulerat samma resonemang som jag vill driva fram genom mina personliga handlingar:

"På allas läppar just nu är Köpenhamnskongressen ang vårt klimat och på nyheter och i debattprogram fortsätter man att bråka om hur man skall minska utsläppen och vem som skall betala. Jag kan absolut uppskatta frågeställningen precis som alla andra verkligen borde göra.

Jag fortsätter dock att med förvåning notera att inte ett ord sägs i media om den andra delen av ekvationen, nämnligen naturens egen kapacitet att kompensera för vad viruset människan ställer till med. Naturen är precis som kroppen, helt otroligt bra på att läka sig själv och ta hand om sjukdommar av olika slag. Detta förutsätter dock att man låter den få göra det, utan att blanda in konstgjorda medikamenter av olika slag.

Jag och min familj, mina företag och barnens kusiner har planterat 6000 träd i Afrika sedan 1996. På detta sätt skapar vi inte bara gröna öknar utan dessutom 100-tals arbetstillfällen för hårt utsatta medmänniskor i världen. Vi bygger skolor åt fattiga barn och inte minst så bidrar vi med mängder av vatten, 7000 liter i månaden. Vi avsätter 2500:- per år in i en mikrobank som gör att fattiga bönder i Afrika kan få låna små medel för att få igång sina jordbruk. Varje år skänker vi dessutom bort 336 träd till dessa bönder och allt detta kostar oss 49 euro per person och månad.

Som om inte detta vore nog så får vi tillbaka avkastningen som dessa 6000 träd ger och det blir inte lite pengar. Det blir många gånger mera än vad det kostar att bidra till en bättre värld på detta sätt.

Bara en sådan vardaglig sak som svält, krig och konflikter beror oftast på några få faktorer, nästan alltid samma sak:

  • Människor kan inte bo kvar där de skulle vilja för naturresurserna är slut. De flyttar på sig till andra områden där andra människor redan bor. Där är det redan fullt och konflikt uppstår.
  • Öknen breder ut sig, vattnet tar slut och svält är ett faktum.
  • Brist på utbildning skapar grogrund för kurruption, ännu mer fattigdom och givetvis i förlängningen konflikter.
  • Förutom detta så kan jorden inte andas och ta hand om våra utsläpp, oavsett hur mycket vi drar ner på dem, om vi inte snabbt börjar att plantera massivt med TRÄD!

Jag kan i ärlighetens namn inte fatta varför inte alla människor börjar att donera 49 euro i månaden till den verksamhet som sannolikt gör mest nytta, över längst tid och i flest avseenden för minsta möjliga insats - Better Globe.

Genom Better Globe kan du för det första se till att du och din familj blir koldioxidneutrala och som minimum tar hand om det som ni släpper ut årligen. Enligt Naturvårdsverket handlar det om 22-24 ton koldioxid per år och familj. Att donera en gång i månaden för 49 euro resulterar i att 48 träd blir planterade. 48 träd absorberar ca 30 ton koldioxid under sina mest kraftfulla levnadsår. Detta får du ett certifikat på efter årets slut.

För det andra så är 24 av dessa träd din investering. En investering som med dagens situation på skogsråvara med en mycket begränsad tillgång och en årligen kraftigt ökande tillväxt ger stora vinster. Hur tror du att den situationen utvecklar sig över de närmaste åren? Att det helt plötsligt finns överskott på timmer i världen? Skulle inte tro det med en explosionsartat ökning på efterfrågan i hela Asien och en nivå på världen i stort där efterfrågan vida överstiger tillgången.

För det tredje så innebär dessa 49 euro att du även donerar bort 24 träd, 500 liter vatten samt 1,5 euro till skolbyggnad och 1,5 euro till mikrobanksystemet.

Detta mina käraste världsmedborgare är ingenting att räkna och fundera på. Detta är någonting att bara göra, och att göra idag.

Tack för ordet i klimatdebatten. Jag GÖR något så därför har jag förvärvat rätten att både tycka saker och flyga till Thailand. Det är inte bra att jag under resan dit och hem kommer att bidra ytterligare till nedsmutsningen av vår miljö. Däremot är det skönt att veta att 6000 träd som jag äger står mitt i Kenya och andas upp allt koldioxid som de orkar med att ta hand om. Betydligt mer än vad jag och min familj, mina företag och alla barnens kusiner släpper ut på ett år, oavsett vart vi flyger och vilken bil vi kör.

Lennart Göthe"

Väl talat, Lennart - det här är ord och inga visor från någon som vet vad det innebär att vara en del av lösningen istället för en del av problemet. Nu uppmanar jag dig att titta närmare på hur du kan engagera dig. Du kan månadsdonera i Better Globe med alla ovannämnda positiva effekter för c:a 500 kr/månad, eller så kan du investera i träd för c:a 150 kr/st som både ger god avkastning till dig och arbetstillfällen därnere - förutom att de såklart fångar upp en del av det koldioxidutsläpp DU är ansvarig för.

Och ha en riktigt god jul!

Vänligen,
Niclas

blog comments powered by Disqus