Uppdatering på "tilltugg på krogen" / "Hur man får sin affärsidé framför ögonen på investeringsvilliga business-jättar!"

onsdag 27 maj 2009

Hej på er alla!

I mitt förra inlägg nämnde jag lite om mina entreprenöriella projekt, och nu har jag en STOR glad nyhet om projektet "tilltugg på krogen" att dela med mig av. Här kommer det...

Jag är en av 36 finalister i tävlingen Affärschansen! Det är alltså en affärsidétävling där man rent krasst bedöms efter hur troligt det är att man har en bärande idé som man har potential att driva igenom. Redan nu på lördag ska jag dra min pitch för de fyra "drakarna" (ja, som i Draknästet på svt, eller brittiska Dragon's Den) i juryn och övertyga dem om förträffligheten hos min idé och mig som entreprenör. Där har jag möjlighet att vinna 100 000 kr samt ett års coaching/stöd från bl a business-giganten Anders Andersson (tidigare ägare och chefredaktör på tidningen Privata Affärer, nu med Driva Eget)!

Under våren har jag haft många framsteg i utvecklingen av idén (jag är förresten fortfarande glad och tacksam över alla som redan har fyllt i eller kommer att göra min marknadsundersökning!) med god feedback och diskussioner kring ett par väldigt givande partnerskap, och den känns närmare och närmare en ordentlig launch... att i detta läge få denna sorts "godkännande" och validering gör mig hur glad och taggad som helst!

Vad är då min affärsidé? Nedan följer de tävlingssvar jag skickade in och som tog mig till finalen:

"Affärsidé?" - Att fylla nischen på krogar och barer av något mittemellan chilinötter och a la carte, genom att leverera ett totalt koncept med färdiga kalla smårätter. Denna tapas-inspirerade extra-meny är trendig, exotisk och överraskande/spännande, samt sammansatt för att ge bargästerna prisvärda, goda och mättande tilltugg som passar väl till det de dricker under sitt barbesök. BAR-deli: mer än bara SNACKs!


"På vilket sätt är din idé unik?" - Det är ett totalt, färdigförpackat koncept som "säljer sig själv" och skapar direkta intäkter samt ökad dryckesförsäljning för kunderna (barägarna/krögarna) med så lite extra arbete som möjligt. Vi har matkunnandet, distributionslösningarna och helhetstänket för att driva igenom ambitionen!


"Vilka kunder kan vara intresserade av den?" - Krogar/barer dit folk går främst för att dricka alkohol - där de riktiga marginalerna ändå finns i alkoholförsäljningen, och kökspersonal ses som ett "nödvändigt ont" pga alkohollagen. För dem innebär det ett roligt extra erbjudande till sina gäster, samt besparing i arbetskraft när köket så småningom kan stänga tidigare.


"Hur ska idén bli lönsam?" - Genom att etablera BAR-deli-menyn på så många ställen som möjligt och driva upp försäljningen genom t ex snyggt displaymaterial, face-2-face-marketing inne på krogarna, radioreklam, nätkampanjer och annat varumärkesbyggande. Genom enkel logistik, duktiga säljare och on-demand-matproduktion är det en totalt skalbar operation som kan gå med vinst redan från den första kund. Framtida expansion kan ske genom franchise/licensiering, och nya marknadssegment inkluderar företagsförsäljning (till event eller till kontoret), låda-på-magen-försäljning vid festivaler/semesterorter, samt att tweaka menyn/konceptet till andra länder.

Så, på lördag smäller det! Jag har nu TVÅ DAGARS förberedelser på mig, och jag kommer skicka rapport här på bloggen på exakt vad jag gör för att fila till en så skarp och säljande presentation som möjligt... vi hörs och språkas vidare!


//Niclas

blog comments powered by Disqus